28.12.14

Олімпіада. Астрономія


Олімпіада  ІІ етап


Астрономія



Завдання
ІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з астрономії
(м. Київ, 2014 р.)
11 клас



Задача 1 (5 балів)

1. Скільки разів на рік сходить Сонце? Розгляньте всі відомі вам варіанти відповіді.
Задача 2 (5 балів)

2. Де на Землі має перебувати спостерігач, щоб наступний опис неба був правильний: «Небосхил був кришталево чистий, і яскраві зорі світили на ньому немов великі діаманти на чорному оксамиті. Особливо вражали сузір’я, що розташувалися прямо на півдні – Візничий з його жовтуватою Капелою, Волопас з помаранчевим Арктуром і Ліра з її білою Вегою…»?

Задача 3 (5 балів)

3. Відомо, що внутрішні планети не можна спостерігати опівночі. Чому?
Задача 4 (5 балів)

4. «Потроху сон поборов Хмельницького. Вже засинаючи, він побачив на заході заграву і подумав: «Місяць сходить…» Місяць був прозорий, синюватий, як кругла льодинка.» Знайдіть помилки автора та визначте обставини спостереження.

Задача 5 (10 балів)

5. У які сезони краще за все спостерігати вечірнє та ранішнє зодіакальне світло в середніх широтах Північної півкулі Землі? Чому?

Задача 6 (10 балів)

6. Спостерігач, що знаходиться на земному екваторі, весь час бачить штучний супутник Землі у себе над головою. На якій відстані від земної поверхні знаходиться штучний супутник і з якою лінійною швидкістю він обертається навколо Землі? Екваторіальний радіус Землі дорівнює 6378 км. Відомо, що період обертання природного супутника Землі – Місяця – дорівнює 27,32 доби, а велика піввісь орбіти Місяця – 384400 км.

Задача 7 (10 балів)

7. Зоря та масивна планета обертаються навколо нерухомого центра мас коловими орбітами. Визначте масу планети m, якщо відомо, що швидкість руху планети дорівнює ν1, а швидкість руху і період обертання зорі дорівнюють ν2 і Т відповідно.

09.12.14

Олімпіада. Астрономія


Олімпіада  ІІІ етап


Астрономія


Завдання
ІІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з астрономії
(м. Київ, 2014 р.)
8-10 класи

До завдання №3
Завдання 1. Як зі спостережень за диском Сонця встановити, що воно обертається навколо осі? (10 балів)
Завдання 2. Поясніть за допомогою малюнка, чому Місяць у фазі 1-ої чверті видно звечора? (15 балів)
Завдання 3. Перше положення зір сузір’я Малої Ведмедиці відповідає 28 січня 19 годинам вечора. Якому часу 28 січня відповідає друге положення (див. рисунок)? (15 балів)

Завдання 4. Оцінити величину інтервалу часу, протягом якого сходить Сонце (тобто час між моментом появи верхнього краю сонячного диска і моментом, коли диск повністю опиниться над горизонтом) на широті 600 у день рівнодення. Видимий діаметр сонячного диска вважати рівним 30´. (20 балів).

Завдання 5. Вага тіла на екваторі астероїда на 10% менша за вагу на полюсі. Чому дорівнює період обертання астероїда навколо своєї осі, якщо астероїд має форму кулі з густиною речовини 5∙103  кг/м3? (G = 6,673∙10-11 м3с-2кг-1) (25 балів)
Завдання 6. Робота з картою (завдання виконується на карті і здається разом із зошитом). (15 балів)



Завдання
ІІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з астрономії
(м. Київ, 2014 р.)
11-й клас

Завдання 1. Назвіть сузір’я, до яких належать зорі Сиріус, Вега, Спіка, Арктур, Канопус, Проксима.  (6 балів)
Завдання 2. Зореліт рухається до центра Галактики. На якій відстані від Сонця астронавти не зможуть бачити Сонце неозброєним оком? Видима зоряна величина Сонця m = - 26,7. (10 балів) 
Завдання 3. Визначити мінімальний період обертання супутника нейтронної зорі густиною 1017 кг/м3.   (G = 6,673∙10-11 м3с-2кг-1) (20 балів)
Завдання 4. Визначити масу Місяця в одиницях маси Землі, якщо перший штучний супутник Місяця «Луна-10» обертався навколо неї з періодом 2 год 58 хв в межах висоти над її поверхнею від 361 до 1007 км. Взяти радіус Місяця за 1737 км. (24 бали) 
Завдання 5. 21 вересня 1999 року відбулося покриття Урана Місяцем. В цей день Уран знаходився у сузір’ї Козорога. Яке з двох явищ – покриття чи відкриття Урану – можна було легко спостерігати у невеликі телескопи на темному небі? Відповідь поясніть. (25 балів) 
Довідка. Покриття – явище «зникнення» світила за диском Місяця, відкриття – навпаки, його «поява». 
Завдання 6. Робота з картою (завдання виконується на карті та здається разом із зошитом

07.12.14

Олімпіада. Астрономія


Олімпіада  ЛФМЛ (8 – 11-ті класи)

Астрономія



До завдання №6
1. Сиріус – найяскравіша зоря на небі Львова. Визначити:
- у скільки разів відрізняються освітленості Сонця та Сиріуса на Землі?
- як співвідносяться їх світності?
2. Визначити максимально точно дату кульмінації Сонця в зеніті для столиці Мадагаскару (φ = -18°).

3. Обчисліть проміжок часу, котрий пройшов від з’єднання до протистояння деякої планети Сонячної системи, якщо її блиск за цей час збільшився на 0m,85? Орбіта планети – коло в площині екліптики.

4.1   Що яскравіше при спостереженні оком – одна зоря 1m, три зорі 2m або п’ять зір 3m?

4.2   Сумарний блиск подвійної зорі складає 5m, а блиск однієї із її компонент дорівнює 6m. В скільки разів друга компонента яскравіша чи слабша за першу?

5.  Обчисліть тривалість подорожі зі Землі до орбіти Венери та назад по гоманівській траєкторії. Прийняти орбіти Землі (Тз = 365 днів, Rз = 1 а.о.) та Венери (Rв = 0,72 а.о.)    за кола.

6. Назвіть назви сузір’їв та найяскравіші зорі (див. мал. до завдання №6).


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...