28.12.14

Олімпіада. Астрономія


Олімпіада  ІІ етап


Астрономія



Завдання
ІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з астрономії
(м. Київ, 2014 р.)
11 клас



Задача 1 (5 балів)

1. Скільки разів на рік сходить Сонце? Розгляньте всі відомі вам варіанти відповіді.
Задача 2 (5 балів)

2. Де на Землі має перебувати спостерігач, щоб наступний опис неба був правильний: «Небосхил був кришталево чистий, і яскраві зорі світили на ньому немов великі діаманти на чорному оксамиті. Особливо вражали сузір’я, що розташувалися прямо на півдні – Візничий з його жовтуватою Капелою, Волопас з помаранчевим Арктуром і Ліра з її білою Вегою…»?

Задача 3 (5 балів)

3. Відомо, що внутрішні планети не можна спостерігати опівночі. Чому?
Задача 4 (5 балів)

4. «Потроху сон поборов Хмельницького. Вже засинаючи, він побачив на заході заграву і подумав: «Місяць сходить…» Місяць був прозорий, синюватий, як кругла льодинка.» Знайдіть помилки автора та визначте обставини спостереження.

Задача 5 (10 балів)

5. У які сезони краще за все спостерігати вечірнє та ранішнє зодіакальне світло в середніх широтах Північної півкулі Землі? Чому?

Задача 6 (10 балів)

6. Спостерігач, що знаходиться на земному екваторі, весь час бачить штучний супутник Землі у себе над головою. На якій відстані від земної поверхні знаходиться штучний супутник і з якою лінійною швидкістю він обертається навколо Землі? Екваторіальний радіус Землі дорівнює 6378 км. Відомо, що період обертання природного супутника Землі – Місяця – дорівнює 27,32 доби, а велика піввісь орбіти Місяця – 384400 км.

Задача 7 (10 балів)

7. Зоря та масивна планета обертаються навколо нерухомого центра мас коловими орбітами. Визначте масу планети m, якщо відомо, що швидкість руху планети дорівнює ν1, а швидкість руху і період обертання зорі дорівнюють ν2 і Т відповідно.



















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...